Invuloefening

Vul de ontbrekende woorden in.

In het "Kringloop-ateljee"

"Het leven is een kringloop. Dat merken wij elke dag". Iedereen koopt graag leuke spullen. Sommige hebben we nodig. Andere willen we gewoon hebben. Later hebben we ze misschien niet meer nodig. Of we zijn ze beu. Moet je dan alles maar bij het afval zetten? Zeker niet. Mark Huysmans is de baas van het 'Kringloop-ateljee'. Dat is een kringloopwinkel in Mechelen. Hij vertelde ons waar je gebruikte spullen kwijt kan.
Het is druk in het 'Kringloop-ateljee'. Er wordt net een lading meubelen en spullen geleverd. Die moeten allemaal binnen. Beneden staan alle meubelen en zware stukken. Tafels, stoelen, hele eetkamers, gasfornuis, koelkast... "Eigenlijk is de winkel te klein", zegt Mark. "We kunnen niet alles tonen zoals we het zouden willen."

Wablieft:
Je doet het werk in de winkel waarschijnlijk niet alleen?
Mark:
Neen, natuurlijk niet. Ik werk met een ploeg mensen. Daarbij zijn mannen en vrouwen. En ze doen dat goed. Boven verkopen we glazen, borden, speelgoed, kleren, boeken en Cd's. De vrouwen hebben dat echt mooi uitgestald. Maar ook op mijn mannen kan ik rekenen. Werken in een ploeg maakt het leuk. We hebben hier ook enkele vrijwilligers. Anderen leven van een uitkering van het OCMW. Ze zijn al langer werkloos. Hier werken mensen uit Rusland, Armenië, Irak, Marokko,... En dat werkt. Ik zie dat elke keer. Sommigen spreken in het begin geen of weinig Nederlands. Na een jaar is dat fel verbeterd. Ze moeten praten met de klanten. Dan komt trouwens vaak ook hun eigen taal van pas. Hier in Mechelen hebben we immers klanten uit veel vreemde landen.

Wablieft:
Wie koopt er 'tweedehands'?
Mark:
Dat is met de jaren veranderd. Het doel van een kringloop-winkel is spullen opnieuw gebruiken. De prijzen van 'tweedehands' zijn natuurlijk veel lager dan voor nieuwe spullen. Dat trok in het begin alleen mensen met weinig geld. De laatste jaren komt iedereen langs. Mensen schamen er zich niet meer voor. En waarom zouden ze? Je koopt iets. Je gebruikt het. En daarna heb je het niet meer nodig. Andere mensen kunnen het misschien nog gebruiken. Daar is toch niets mis mee? Denk maar aan spullen voor baby's of voor kinderen. Een kinderwagen kan je na een tijdje missen. Het leven gaat voor iedereen verder. Het is als een kringloop. Dat merken we heel goed.

Wablieft:
Komen sommige mensen hier ook voor hun plezier?
Mark:
Heel zeker. Tweedehands kopen is 'in'. Voor sommige mensen is winkelen echt een hobby. Anderen kopen hier dingen voor hun hobby. Zo komt de zanger van de groep 'De Nieuwe Snaar' hier regelmatig langs. Die komt zoeken in onze boeken en oude platen. Hij verzamelt die. Studenten komen hier ook vaak spullen kopen. Andere mensen zijn bijvoorbeeld gek op spullen uit de jaren '60. Ze houden van die stijl. En ja, dat kan je hier nog vinden.

Wablieft:
Jullie verkopen geen afval?
Mark:
Neen, we zijn geen vuilnisbak. Onze tweedehands spullen zijn geen brol. Mensen geven ze wel gratis weg. Maar we nemen niet zomaar alles aan. Het moet allemaal in goede staat zijn. Dat kijken we na. Kleren en knuffels voor kinderen worden gewassen en soms opnieuw verpakt. Toestellen op stroom worden nagekeken en zelfs hersteld. Die zijn helemaal in orde.
Wablieft:
Hoe beslis je hoeveel iets kost?
Mark:
Dat leerden we uit onze ervaring. Je weet wat iets nieuw kost. Je weet wat mensen ervoor willen betalen. Het mag ook niet te goedkoop zijn. Want dan zijn opkopers en mensen van antiekwinkels ermee weg. Elke dag komen er zo wel enkele langs. Ik kan ze natuurlijk niet tegenhouden. Met mijn prijzen probeer ik echter de gewone mensen te bereiken.

Wablieft:
Krijgen jullie soms echt dure en waardevolle spullen binnen?
Mark:
Dat gebeurt. Mensen doen soms echt kostbaar antiek weg. Dat is natuurlijk heel uitzonderlijk. Daarnet nog zag ik een klein toestel in die nieuwe lading spullen. Het dient om kurken op flessen te zetten. Dat zie je niet elke dag.

Wablieft:
Hoelang blijft iets in de winkel?
Mark:
Dat is een moeilijke vraag. De meeste dingen zijn wel weg na 3 tot 4 maanden.

Wablieft:
Krijgen jullie sommige dingen echt niet verkocht?
Mark:
Schrijfmachines bijvoorbeeld. In de tijd van de computer heeft niemand daar nog iets aan.

Het "kringloopateljee" is gelegen in . Er werken verschillende mensen, maar men kan er ook rekenen op . Sommige werknemers komen uit vreemde landen. Zij kunnen hun in de winkel oefenen. De prijzen van de producten liggen dan in de gewone winkels. Dat komt omdat de spullen die verkocht worden zijn. De spullen die verkocht worden hebben mensen weg gegeven. Maar het "kringloopateljee" wil geen . Kleren worden voor ze worden verkocht. Toestellen worden . Sommige zaken krijgen ze nog moeilijk verkocht: bijvoorbeeld.